Πρόσθετες εφημερίες γιατρών χωρίς εξασφάλιση του συνόλου της αποζημίωσής τους
«Σε υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών υποχρεώνονται πολλοί γιατροί για την κάλυψη βαρδιών στις Μονάδες Αντιμετώπισης Κορονοϊού (ΜΑΚ) και τα εμβολιαστικά κέντρα, χωρίς μάλιστα να έχει εξασφαλιστεί αυξημένη χρηματοδότηση του νοσοκομείου για την αποζημίωση των πρόσθετων εφημεριών. Η πληρωμή των εφημεριών του Ιουνίου των γιατρών ΕΣΥ του ΠΑΓΝΗ θα «αναπροσαρμοστεί» κατά 30% «λόγω μη επαρκούς πίστωσης», ενώ τα υπόλοιπα χρήματα (σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου) «θα αποδοθούν με τη λήξη της τρίμηνης επιχορήγησης».
Πώς θα επιτευχθεί όμως η αμοιβή του συνόλου των εφημεριών, τη στιγμή που οι ανάγκες για πρόσθετες εφημερίες γιατρών στις ΜΑΚ έχουν ήδη αρχίσει να μεγεθύνονται λόγω κατακόρυφης αύξησης των νοσηλευόμενων κρουσμάτων; Έχει εξασφαλιστεί πρόσθετη κρατική επιχορήγηση του νοσοκομείου για το επόμενο τρίμηνο ή η «πίστωση» πάλι δεν θα επαρκεί;
Δεσμεύονται εκ νέου 26 επιπλέον κλίνες για τη νοσηλεία περιστατικών COVID, αφού η πληρότητα της ΜΑΚ ξεπέρασε το 90% στις 24 Ιούλη. Για την κάλυψη των ΜΑΚ τον Αύγουστο χρειάζονται 78 εφημερίες ειδικευομένων και 31 εφημερίες ειδικευμένων, εκ των οποίων τις μισές περίπου μπορούν να καλύψουν οι ανεπαρκείς (αριθμητικά) παθολόγοι, ενώ για τις υπόλοιπες καλούνται να συνεισφέρουν γιατροί όλου του παθολογικού τομέα (γαστρεντερολόγοι, νευρολόγοι, ρευματολόγοι, ενδοκρινολόγοι, δερματολόγοι, κλπ.). Επιπρόσθετα (με πρόσφατο έγγραφο της ιατρικής υπηρεσίας) ζητείται από ειδικευόμενους (γαστρεντερολόγους, ογκολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους και ρευματολόγους) να καλύψουν και 11 πρωινά ωράρια στο παθολογικό ΤΕΠ τον Αύγουστο.
Επίσης, γιατροί όλων των ειδικοτήτων καλούνται (με ειδοποίηση ακόμη και λίγες μέρες πριν) να κάνουν βάρδιες στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων, αφού η υποβαθμισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) δεν μπορεί να «σηκώσει» από μόνη της το «βάρος» του εμβολιασμού. Μάλιστα, δεν υπάρχει καν νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει αμοιβή των γιατρών για τις απογευματινές βάρδιες στα εμβολιαστικά κέντρα τις καθημερινές, αφού στο ΦΕΚ 4790/31.3.21 προβλέπεται αποζημίωσή τους μόνο για τις μη εργάσιμες μέρες. Μετά από παρεμβάσεις εκπροσώπων των εργαζομένων, κάποιες διοικήσεις δέχθηκαν οι βάρδιες αυτές να πληρωθούν ως πρόσθετες μικτές εφημερίες, χωρίς όμως να έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα για αυτές.
Η υπερεφημέρευση και ο περιορισμός του αναγκαίου χρόνου ανάπαυσης έχει εξουθενώσει τους γιατρούς. Τα περισσότερα ρεπό δεν δίνονται, οι άδειες ήταν σε αναστολή για μήνες, ενώ οι αυξημένες ανάγκες του Αυγούστου προκαλούν πρόβλημα στη χορήγηση των εκατοντάδων ημερών αδείας που χρωστούνται. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί ειδικευόμενοι (κυρίως) να δουλεύουν έως και 34 συνεχόμενες ώρες και έως 70-80 ώρες τη βδομάδα και να αναλαμβάνουν δυσανάλογες ευθύνες χωρίς την αναγκαία εκπαίδευση (τόσο για τη διαχείριση των κρουσμάτων όσο και για τις οδηγίες για τον εμβολιασμό), ενώ η εκπαίδευση των ειδικευομένων στο αντικείμενό τους έχει «πάει πίσω». Ακόμη, οι μετακινήσεις γιατρών στις ΜΑΚ και τα εμβολιαστικά προκαλούν και προβλήματα στη λειτουργία των διαφόρων τμημάτων.
Αιτία για τα εξαντλητικά ωράρια είναι οι χρόνιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, οι οποίες δεν καλύφθηκαν επαρκώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κενές παραμένουν 57 θέσεις γιατρών στο ΠΑΓΝΗ, οι πραγματικές ωστόσο ανάγκες είναι πολύ περισσότερες από αυτές που προκύπτουν από τον ελλιπέστατο οργανισμό του 2012. Αναμένονται 28 διορισμοί, ενώ οι συμβάσεις του συνόλου των 47 επικουρικών γιατρών του ΠΑΓΝΗ λήγουν εντός των επόμενων 15 μηνών.
Τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας έχουν τη ρίζα τους στη διαχρονική πολιτική κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας. Με γνώμονα το ελάχιστο δυνατό κόστος γίνεται και η διαχείριση της πανδημίας, αφού δεν δίνεται προτεραιότητα στην καθολική κάλυψη των αναγκών και στην προστασία της υγείας, αλλά στην εξοικονόμηση δαπανών. Ενδεικτικό είναι ότι, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 περιλαμβάνει μείωση του ανώτατου ορίου δαπανών για το Υπουργείο Υγείας (κατά 572 εκ. €), ενώ μειώθηκε και το ανώτατο κονδύλι για «παρεμβάσεις COVID-19» (κατά 392 εκ.). Χωρίς αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, με εντατικοποίηση της δουλειάς και συνεχείς μετακινήσεις του υπηρετούντος ελλιπούς (σε αριθμό) προσωπικού και με λιγοστές προσλήψεις (κυρίως επικουρικών) επιχειρείται να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων κατά την πανδημία.
Δεν δεχόμαστε τον εξαναγκασμό σε εξαντλητικά ωράρια με ελάχιστα ρεπό και άδειες, δεν δεχόμαστε να «μπαλώνουμε τρύπες», χωρίς καν να πληρωνόμαστε το σύνολο των δεδουλευμένων μας. Ζητάμε την πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, ώστε να σταματήσουν η υπερεφημέρευση και οι μετακινήσεις γιατρών. Απαιτούμε ανθρώπινα ωράρια με σεβασμό στον απαραίτητο χρόνο ανάπαυσης. Διεκδικούμε:
- Άμεση πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών ΕΣΥ
- Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου
- Προσλήψεις μόνιμων γιατρών με γρήγορες διαδικασίες, για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών, με προτεραιότητα σε προσλήψεις μόνιμων παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών γιατρών. Αύξηση των οργανικών θέσεων γιατρών στον οργανισμό του νοσοκομείου, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, και προκήρυξη όλων των κενών
- Όχι στην υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών
- Να δίνεται το σύνολο των ρεπό μετά από τις ενεργείς εφημερίες, να δοθεί το σύνολο των χρωστούμενων αδειών στο υγειονομικό προσωπικό
- Άμεση έναρξη ειδικότητας όσων περιμένουν στη λίστα ειδικευομένων του ΠΑΓΝΗ
- Ενίσχυση της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, ώστε να αναλάβει εξολοκλήρου τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλογικό οργανωμένο αγώνα για διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος υγείας που θα παρέχει υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την καθολική κάλυψη των αναγκών.»